Οποιαδήποτε ηλεκτρική συσκευή για να λειτουργήσει σωστά και για να έχει διάρκεια ζωής, χρειάζεται εκτός από τη σωστή ρύθμιση, εξωτερικό κι εσωτερικό καθαρισμό. Το ίδιο ισχύει και για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο καθαρισμός του σώματος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ομαλή και υγιή λειτουργία του.
Τα Shatkarmas ή αλλιώς Shatkryas είναι τεχνικές καθαρισμού του σώματος, προκειμένου να απομακρυνθούν τα βλαβερά και περιττά στοιχεία, να θεραπευτούν κάποιες ασθένειες και να προετοιμαστεί το σώμα για την Pranayama (τεχνικές αναπνοών και διαχείριση της ενέργειας) και για εξελιγμένες σωματικές πρακτικές.

Σε ενεργειακό επίπεδο τα Shatkarmas φέρνουν ισορροπία στα δύο βασικά ενεργειακά μας κανάλια Ida και Pingala. Χρησιμοποιούνται επίσης για να φέρουν ισορροπία ανάμεσα στα τρία doshas (τις τρεις βασικές ενέργειες που υπάρχουν μέσα μας και συνθέτουν αυτό που είμαστε σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο), που σύμφωνα με την επιστήμη της Ayurveda (ινδική ιατρική) η ανισορροπία τους προκαλεί ασθένειες.
Υπάρχουν κυρίως 2 παραδοσιακά κείμενα «Hatha Yoga Pradipika» και «Gheranda Samhita» που που περιγράφουν αυτές τις τεχνικές αλλά παρ’όλο που και τα δύο ανήκουν στις τεχνικές της Hatha Yoga, είναι διαφορετικές.
Ο Swami Swatmarama (συγγραφέας της Hatha Yoga Pradipika) θεωρεί πως σε αυτές τις τεχνικές πρέπει να προβεί κάποιος μόνο όταν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση λίπους ή βλέννας μέσα στο σώμα ή όταν τα τρία doshas βρίσκονται σε ανισορροπία. Παρ’ όλ’ αυτά η εκμάθηση των πρακτικών αυτών είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ο ασκούμενος όταν χρειαστεί. Ο Gheranda αντίθετα πιστεύει οτι τα shatkarmas είναι απαραίτητα σε όποιον ξεκινάει τη γιογκική του πρακτική. Επίσης υπάρχει και διαφοροποίηση στη σειρά εκτέλεσης των τεχνικών αυτών.
Οι 6 Τεχνικές Καθαρισμού: Δίνεται μια γενική περιγραφή των μεθόδων κι όχι ακριβής οδηγία. Για αναλυτικές οδηγίες των τεχνικών καλό είναι να συμβουλευτούμε ένα δάσκαλο γιόγκα για να μας καθοδηγήσει στη διαδικασία αυτή, ειδικά αν το κάνουμε για πρώτη φορά, προκειμένου να γίνει σωστά η διαδικασία και να αποφύγουμε τραυματισμούς της ρινικής κοιλότητας.

1. Neti: Είναι η διαδικασία καθαρισμού της ρινικής διόδου. Είναι πολύ σημαντικό να καθαρίζουμε τις ρινικές κοιλότητες καθώς είναι το σημείο εισόδου της ζωτικής μας ενέργειας (prana) μέσω της αναπνοής μας. Τύποι Neti:
Jala Neti: Με τη χρήση ειδικού δοχείου (neti pot)χύνουμε αλατόνερο μέσα από το ένα ρουθούνι το οποίο αποβάλλεται από το άλλο ρουθούνι. Το νερό που βγαίνει απομακρύνει τις ακαθαρισίες από τις ρινικές οδούς.
Sutra Neti: Καθαρισμός των ρινικών διόδων με τη χρήση του sutra neti (βαμβακερό κορδόνι επικαλυμμένο με κερί στη μια άκρη).

2. Dhaouti: Είναι ο καθαρισμός του πεπτικού συστήματος, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Επηρεάζει και την αναπνευστική οδό.

3. Lauliki-Nauli: Μέθοδος μάλαξης κι ενδυνάμωσης των ενδοκοιλιακών οργάνων. Εκτελούμε το ενεργειακό κλείδωμα uddiyana bandha και κάνουμε κυματισμούς στην κοιλιά από δεξιά προς τ’ αριστερά και αντίθετα.

4. Trataka: Μέθοδος ενδυνάμωσης της όρασης μέσω του εστιασμού στη φλόγα ενός κεριού ή οποιουδήποτε αντικειμένου συγκέντρωσης, κρατώντας τα μάτια ανοιχτά μέχρι να δακρύσουν και να καθαρίσουν πλήρως.

5. Kapalbhati: Μια αναπνευστική τεχνική αποβολής όλου του χρησιμοποιημένου αέρα από το αναπνευστικό σύστημα. Οι γρήγορες, κοφτές διαφραγματικές εκπνοές που χρησιμοποιούμε σε αυτήν την τεχνική μειώνουν τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και αυξάνουν τη διαθεσιμότητα του οξυγόνου.

6. Basti: Τεχνικές για το καθαρισμό του παχέως εντέρου.
<< Mantras
