Niyama To δεύτερο σκαλοπάτι σχετίζεται με την εσωτερική μας αυτοπειθαρχία.

Shaoucha – Σωματικός και ψυχικός εξαγνισμός ✽ Santosa – Αυτάρκεια, ολιγάρκεια. ✽ Tapas – Ασκήσεις πειθαρχίας ✽ Svadhyaya – Αυτομελέτη ✽ Ishvara – Pranidhana – Αφοσίωση, παράδοση στην κοσμική βούληση
Saucha σημαίνει σωματική και πνευματική καθαρότητα. Το υγιές και καθαρό σώμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την πνευματική μας εξέλιξη. Μέσω των φυσικών μας διαδικασιών αποβάλουμε περιττές ουσίες μέσω της αφόδευσης, των ούρων, του ιδρώτα, του φλέματος. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε φλεγμονές και ασθένειες. Πρέπει λοιπόν να φροντίζουμε για τη σωστή λειτουργία των διαδικασιών αυτών, μέσω της κατανάλωσης της σωστής τροφής για την καλή λειτουργία του εντέρου, της επαρκούς κατανάλωσης νερού κ.λ.π. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που βοηθούν στον εσωτερικό καθαρισμό του σώματος (Neti, Naouli κ.α). Στην αποτοξίνωση του οργανισμού βοηθούν επίσης και οι asanas, οι γιόγκικες θέσεις, που είναι και το επόμενο σκαλοπάτι μας, αλλά και οι τεχνικές Pranayama που αποτελούν το τέταρτο από τα οχτώ σκαλοπάτια. Έτσι το σώμα καθαρίζεται και προετοιμάζεται για τις πιο πνευματικές διαδικασίες. Ο καθαρισμός όμως είναι και πνευματικός ώστε να αδειάσουμε το νου από τα περιττά και να αφήσουμε χώρο για τα ωφέλιμα. Αποβάλλοντας αρνητικές σκέψεις και αντικαθιστώντας τες με σκέψεις που μας γεμίζουν χαρά, ηρεμία και γαλήνη, καθαρίζουμε το νου και του δίνουμε χώρο για να εισχωρήσει νέα ενέργεια και νέα γνώση. Όλη η πρακτική της yoga είναι στην ουσία μια διαδικασία κάθαρσης και απελευθέρωσης από σωματικές, ψυχικές και πνευματικές τοξίνες!
Santosha σημαίνει ικανοποίηση. Ικανοποίηση με όσα έχουμε κι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε την εξέλιξη και την εισροή νέων πραγμάτων κι εμπειριών στη ζωή μας. Αλλά να μπορούμε να εκτιμάμε και να νιώθουμε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε σε κάθε στιγμή. Να μην έχουμε την αίσθηση της έλλειψης. Αυτό συνεπάγεται να είμαστε αποδεσμευμένοι από εξωτερικούς παράγοντες ως υπεύθυνους για την ευτυχία και την πληρότητά μας. ΟΙ εξωτερικοί παράγοντες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, είναι προσωρινοί, εφήμεροι και δε μπορούμε να βασίζουμε την ευτυχία μας σε αυτούς. Μπορούν όμως να λειτουργούν συμπληρωματικά σε μια είδη υπάρχουσα εσωτερική κατάσταση ευτυχίας, ικανοποίησης κι ευγνωμοσύνης.
Tapas Ασκήσεις πειθαρχίας. Η καλλιέργεια μιας αίσθησης αυτοπειθαρχίας προκειμένου να επιβληθούμε σε και να απομακρύνουμε σωματικές, πνευματικές και ψυχικές ακαθαρσίες που μας απομακρύνουν από την υγιή και ισορροπημένη εξέλιξή μας. Το να μη φάμε πολύ το βράδυ ενώ πεινάμε, για να μην έχουμε ανήσυχο ύπνο κι επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας, είναι μια μορφή tapas. Η συστηματική παρουσία μας στην γιογκική πρακτική μας για παράδειγμα, ακόμα και τις μέρες που δεν είναι καλές και θέλουμε να την αποφύγουμε, είναι κι αυτό μια μορφή tapas. Το να δοκιμάζουμε μια asana που αποφεύγουμε ενώ ξέρουμε ότι θα μας πάει παρακάτω αλλά την φοβόμαστε ή η προσπάθεια να συγκεντρωθούμε σε μια θέση ισορροπίας και να μην αφήνουμε το νου να περιπλανιέται εδώ κι εκεί είναι μορφές αυτοπειθαρχίας. Η συγκέντρωση και η πειθαρχία που αποκτάμε στο στρωματάκι μας μεταφέρονται σαν ποιότητες και στην καθημερινή μας ζωή όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις και προκλήσεις. Tapas είναι αυτή η εσωτερική φωτιά που μας κάνει να πειθαρχούμε γιατί ξέρουμε ότι αυτό θα μας οδηγήσει σε ένα καλύτερο μονοπάτι, σε μια καλύτερη κατάσταση, ένα βήμα παρακάτω, όσο δύσκολο κι αν είναι.
Svadhyaya σημαίνει αυτομελέτη. Η αυτοπαρατήρηση μας οδηγεί στην αυτογνωσία. Μελετώντας τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας και τα κίνητρα μας πίσω από αυτές μαθαίνουμε σιγά σιγά ποιοι πραγματικά είμαστε. Αυτό προϋποθέτει την άσκηση του δεύτερου yama, της ειλικρίνειας. Η μελέτη βιβλίων και φωτισμένων ανθρώπων βοηθάει να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και ν’ αποκτήσουμε κριτική σκέψη. Η πρακτική της Yoga είναι ένα κατάλληλο εργαλείο για την άσκηση της αυτογνωσίας και της μελέτης του εαυτού μας. Ξεκινώντας από το λόγο για τον οποίο βρισκόμαστε πάνω στο στρωματάκι μας, την συνειδητή μεταχείριση του σώματός μας, μέχρι την εξερεύνηση των ορίων μας, των δυνατών και αδύναμων σημείων μας. Η άσκηση της εγκράτειας (4ο yama) και της ολιγάρκειας (5ο yama) βοηθά να επικεντρωθούμε στον εσώτερο εαυτό μας καθώς απελευθερωνόμαστε από εξωτερικά ερεθίσματα που μας δημιουργούν την υποτιθέμενη ευτυχία μας.
Isvara pranidhana Η παράδοση του εγώ μας. Η αποδοχή ότι δεν έχουμε τον πλήρη έλεγχο των πραγμάτων και δε μπορούμε να ορίζουμε όλες τις καταστάσεις ή το μέλλον. Μια παράδοση προς την Πηγή και την κοσμική βούληση. Αυτό δε σημαίνει πώς γινόμαστε μοιρολάτρες και δε δουλεύουμε με τον εαυτό μας ή δεν εξελισσόμαστε. Απλά αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι ανώτερο από εμάς. Αυτό θα μας βοηθήσει να απολαμβάνουμε τη διαδικασία των πραγμάτων και να μην εστιάζουμε μόνο στο στόχο χάνοντας όλα τα υπόλοιπα. Κανείς δεν ξέρει την τελική έκβαση των πραγμάτων. Ίσως αυτό να είναι και η ομορφιά της ζωής. Κάτι που θα μπορέσουμε ν’ αναγνωρίσουμε όταν αποδεσμευτούμε από τη μανία του ελέγχου, αποβάλουμε το φόβο του μέλλοντος και την προσκόλληση στο παρελθόν
<< Yoga Sutras : 1. Yama

Yoga Sutras : 3. Asana >>