Τι είναι Yoga
Ιστορική αναδρομή

8 σκαλοπάτια του Patanjali

Yama

Nyama
Asana
Pranyama
Pratyhara
Dharana
Dyana

Shamadhi

Βιοενεργειακή Ανατομία

Vayus : Ενεργειακά ρεύματα

Chakras : Ενεργειακά κέντρα

Ριζικό Chakra

Ιερό Chakra

Chakra ηλιακού πλέγματος

Chakra της καρδιάς

Chakra του λαιμού

Chakra του τρίτου ματιού

Chakra του στέμματος

Nadis : Ενεργειακά κανάλια
Kundalini : Η κοιμώμενη ενέργεια
Gunas : Oι τρεις ποιότητες
Koshas : Τα πέντε περιβλήματα
Bandhas : Ενεργειακά κλειδώματα
Mudras
Mantras
Shatkarmas – Shatkryas

Yogi’s Book

Chakras : 6. Chakra του Τρίτου Ματιού
Yogi Tales | Chakras : 6. Chakra του Τρίτου Ματιού

Third Eye Chakra, Ajna Chakra

Το έκτο ενεργειακό μας κέντρο βρίσκεται στο κέντρο του μετώπου (στο τρίτο μάτι). Είναι το κέντρο της διαίσθησης, του οραματισμού, της σκέψης, της φαντασίας και τις σύνδεσής μας με το ανώτερο ευατό μας. Είναι το κέντρο της γνώσης, τις κριτικής σκέψης και της αντίληψης. Εδώ αναπτύσσουμε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα. Από το κέντρο αυτό παίρνουμε απαντήσεις που δε βασίζονται στη λογική.

Ο αδένας στον οποίο αντιστοιχεί είναι η επίφυση. Η επίφυση είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου κοντά στον υποθάλαμο. Είναι ο αδένας που παράγει τη μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον ύπνο και το ξύπνημά μας. Το κέντρο αυτό συνδέεται και με την υπόφυση. Η υπόφυση είναι το κέντρο ελέγχου , το κέντρο των εντολών. Αυτό είναι και το έκτο ενεργειακό κέντρο. Το κέντρο ελέγχου της ύπαρξής μας. Εδώ λαμβάνουμε αποφάσεις και διαμορφώνουμε τα πιστεύω μας. Επηρεάζει και ελέγχει τα αισθητήρια όργανα, μάτια, αυτιά, μύτη και το νευρικό μας σύστημα.   third eye chakra practice

Το χρώμα που το ενεργοποιεί είναι το μωβ λουλακί. Το στοιχείο του είναι ο αιθέρας και το φως. Το ρήμα που το αντιπροσωπεύει είναι το βλέπω, παρατηρώΑίσθηση: Ακοή.

To chakra του τρίτου ματιού είναι το μέρος όπου δημιουργούμε τον κόσμο μας και την πραγματικότητά μας. Εδώ είναι η ιστορία που λέμε στον εαυτό μας για το ποιά είναι η ζωή μας και η πραγματικότητά μας. Γι αυτό κι έχει μεγάλη σημασία η ιστορία που λέμε στον εαυτό μας για την πορεία της ζωής μας. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία με τι ταϊζουμε το μυαλό μας, όπως ακριβώς και με την τροφή που δίνουμε στο σώμα μας. Επιλέγετε τα πράγματα που διαβάζετε ή ακούτε. Επιλέξτε τις σκέψεις που βάζετε μέσα στο μυαλό σας.

Όταν είναι ισορροπημένο, είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, απόψεις, γνώσεις και πληροφορίες. Η μάθηση είναι μέρος της ζωής μας, μπορεί να διαβάζουμε πολύ, να κάνουμε πολλές ερωτήσεις και γενικά να επιζητούμε να μάθουμε νέα πράγματα. Βλέπουμε τα πράγματα καθαρά, χωρίς αντιπερισπασμούς και αυταπάτες. 

Όταν το κέντρο αυτό είναι κλειστό, είμαστε αρνητικοί σε νέες ιδέες, γνώσεις και πληροφορίες. Αυτή η στάση επεκτείνεται και στη ζωή μας γενικότερα. Δεν αποδεχόμαστε την άποψη και την αλήθεια των άλλων κι εμμένουμε στις δικές μας πεποιθήσεις και μόνο. Θεωρούμε οτι τα έχουμε λύσει όλα κι οτι δεν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να μάθουμε ή να διορθώσουμε. Ένα κλειστό έκτο ενεργειακό κέντρο αποδυναμώνει τη διαίσθηση μας. Εστιάζουμε μόνο σε αυτό που λέει η λογική μας αγνοώντας αυτή τη φωνή μέσα μας που μπορεί να έχει κάτι να μας πει.

Όταν το κέντρο αυτό υπερλειτουργεί μπορεί το άτομο να έχει αυταπάτες, εμμονές ή ψευδαισθήσεις. Το μυαλό βγαίνει εκτός ελέγχου, σκεφτόμαστε και υπεραναλύουμε τα πράγματα, ενώ μπορεί να ψάχνουμε για νέες πληροφορίες και ιδέες αλλά δεν ξέρουμε τι να τις κάνουμε και πώς να τις χρησιμοποιήσουμε. Δε μπορούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Όταν υπολειτουργεί μπορεί να βιώνουμε αδυναμία, έλλειψη ενέργειας ή ένα αίσθημα έλλειψης νοήματος στη ζωή μας και ματαιότητας των πραγμάτων.

Τρόποι εξισορρόπησης: 

✽ Ο διαλογισμός σε συνδυασμό με τεχνικές αναπνοών είναι πολύ σημαντικός για το κέντρο αυτό γιατί καθαρίζει το μυαλό και δημιουργεί χώρο πετώντας όλες τις περιττές και αρνητικές σκέψεις από το νου μας. Καλλιεργεί ένα περιβάλλον γαλήνης, σιωπής και ακινησίας, απ’ όπου μπορούμε σαν εξωτερικοί παρατηρητές να παρατηρήσουμε τα πράγματα που κινούνται και να τα δούμε όπως είναι και όχι όπως πιστεύουμε ότι είναι. Δημιουργεί χώρο για νέες πληροφορίες αλλά και για να λειτουργήσει καλύτερα η διαίσθησή μας.

Ρίξτε τους ρυθμούς: Οι γρήγοροι ρυθμοί μας ωθούν να κάνουμε τα πράγματα μηχανικά χωρίς καμία συναίσθηση. Μπαίνουμε στον αυτόματο προκειμένου ν’ ανταποκριθούμε στους αμέτρητους ρόλους που έχουμε να παίξουμε καθημερινά και στις ατελείωτες υποχρεώσεις, που ξεχνάμε ποιοί είμαστε, τι έχουμε ανάγκη, τι μας αρέσει, ποιον έχουμε δίπλα μας και τόσα άλλα. Επιβραδύνοντας τους ρυθμούς μας γινόμαστε πιο συνειδητοί, πιο ήρεμοι, πιο εμείς… Δίνουμε αξία σε κάθε λεπτομέρεια της ζωής, γινόμαστε παρατηρητικοί και βλέπουμε πώς λειτουργούμε εμείς αλλά και ο κόσμος γύρω μας. Παρατηρούμε τις σκέψεις μας, ακούμε πραγματικά τον άνθρωπο που είναι απέναντί μας και δε βιαζόμαστε να απαντήσουμε απλά και μηχανικά.

Κάντε πνευματική διατροφή: Δώστε προσοχή στο πληροφοριακό υλικό που επιτρέπετε να μπει μέσα στο μυαλό σας. Κάντε επιλογή στα πράγματα που διαβάζετε ή ακούτε. Μην αφήνετε το μυαλό σας να γίνει κάδος απορριμάτων. Φροντίστε το όπως θα φροντίζατε και τη διατροφή του σώματός σας!

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η εξυγίανση του ενεργειακού μας συστήματος ξεκινάει  από κάτω προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει οτι ξεκινάμε να δουλεύουμε από το πρώτο ενεργειακό μας κέντρο, μετά το δεύτερο κλπ. Αλλά και όλα μαζί ταυτόχρονα. Το να δουλέψουμε μεμονωμένα ένα ανώτερο chakra χωρίς να φροντίζουμε όλα τα προηγούμενα δε μας φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θυμηθείτε: Όσο πιο δυνατή είναι η βάση μας και τα θεμέλιά μας τόσο πιο ψηλά μπορούμε να χτίσουμε.

<< Chakras : 5. Chakra του λαιμού

Yogi Tales | Chakras : 6. Chakra του Τρίτου Ματιού

Chakras : 7. Chakra του Στέμματος >>

Κατάσταση πάλης ή φυγής

Η αντίδραση του οργανισμού όταν νιώσει οτι απειλείται είτε σωματικά είτε ψυχικά - συναισθηματικά. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης αυτής ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός, ενώ καταστέλλονται άλλες λειτουργίες που θεωρούνται δευτερεύουσες για τη συγκεκριμένη στιγμή, όπως είναι η πέψη. Το αίμα μετακινείται στις βασικές μυικές ομάδες και δραστηριοποιούνται κι άλλες αυτόνομες νευρικές λειτουργίες. Η κατάσταση αυτή διαρκεί όσο διαρκεί και η απειλή προετοιμάζοντας το σώμα ή να μείνει και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ή να τρέξει για να σωθεί. Όταν ο κίνδυνος πάψει να υφίσταται, ο οργανισμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργιών του μέσω της χαλάρωσης και αποκαθιστά την ισορροπία. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα από ένα Αμερικανό φυσιολόγο τον Walter Cannon. Χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να περιγράψει τα ζώα που αντιμετώπισαν καταστάσεις όπου αναγκάστηκαν ή να εγκαταλείψουν ή να προετοιμαστούν για μάχη προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους.

You have Successfully Subscribed!

Yin - η θηλυκή ενέργεια

Η θηλυκή και αρσενική ενέργεια υπάρχει σε όλους μας και δεν έχει να κάνει με το φύλο του ατόμου. Το οτι κάποιος, για παράδειγμα, έχει πιο πολύ στοιχεία θηλυκής ενέργειας μέσα του δεν τον κάνει “λιγότερο αρσενικό”, απλώς δείχνει οτι βρίσκεται σε μια περίοδο μεγαλύτερης συναισθηματικότητας, ή εσωστρέφειας ή καλλιτεχνικής δημιουργικότητας κλπ. Είναι ποιότητες που υπάρχουν μέσα μας και διαφοροποιούν τις πτυχές της προσωπικότητάς μας και σκιαγραφούν τη φάση ζωής μας.

You have Successfully Subscribed!