Τι είναι Yoga
Ιστορική αναδρομή

8 σκαλοπάτια του Patanjali

Yama

Nyama
Asana
Pranyama
Pratyhara
Dharana
Dyana

Shamadhi

Βιοενεργειακή Ανατομία

Vayus : Ενεργειακά ρεύματα

Chakras : Ενεργειακά κέντρα

Ριζικό Chakra

Ιερό Chakra

Chakra ηλιακού πλέγματος

Chakra της καρδιάς

Chakra του λαιμού

Chakra του τρίτου ματιού

Chakra του στέμματος

Nadis : Ενεργειακά κανάλια
Kundalini : Η κοιμώμενη ενέργεια
Gunas : Oι τρεις ποιότητες
Koshas : Τα πέντε περιβλήματα
Bandhas : Ενεργειακά κλειδώματα
Mudras
Mantras
Shatkarmas – Shatkryas

Yogi’s Book

Βιοενεργειακή ανατομία : Τι είναι ενέργεια;

Για να φτιάξουμε, να εξελίξουμε ή να επιδιορθώσουμε μια συσκευή θα πρέπει πρώτα να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί. Να κατανοήσουμε τον εσωτερικό της μηχανισμό και τη λειτουργία της.

Το ίδιο συμβαίνει και με το ανθρώπινο σώμα. Αν δεν το κατανοήσουμε πώς θα μπορέσουμε να το βοηθήσουμε, να το βελτιώσουμε και να το θεραπεύσουμε; Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να γνωρίσουμε τον καμβά πάνω στο οποίο δουλεύει η συγκεκριμένη πρακτική, δηλαδή εμάς. Τον ανθρώπινο οργανισμό. Πώς είναι δομημένος και πώς λειτουργεί, πέρα από το φυσικό επίπεδο, και σε ενεργειακό επίπεδο.

Η φυσική μας κατάσταση είναι η υγεία, η ευτυχία, η ηρεμία. Αυτό συμβαίνει όταν δεν εμποδίζεται η ελεύθερη ροή της ενέργειας μέσα μας. Καθώς μεγαλώνουμε, με τη διατροφή, της τραυματικές εμπειρίες, τα αρνητικά συναισθήματα, τον τρόπο ζωής μας, αυτή σιγά σιγά μπλοκάρεται με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε διαφόρων ειδών ψυχοσωματικές διαταραχές και ασθένειες. Αυτό λοιπόν που θέλουμε να κάνουμε είναι να ξεμπλοκάρουμε αυτή τη ροή ενέργειας.

Η πρακτική της yoga εξασφαλίζει τη σωστή ροή της ενέργειας μέσα μας ώστε να απέχουμε από οποιουδήποτε είδους διαταραχές, ανισορροπίες και ασθένειες.

Τι είναι όμως αυτό που ονομάζουμε ενέργεια; Έχετε ακούσει αυτό που λέμε Τσι; Λέμε ας πούμε: Μη φωνάζεις μου ταράζεις το Τσι! Τσι λοιπόν είναι η ενέργεια που ρέει στο σώμα προκειμένου ο άνθρωπος να είναι ζωντανός. Όπως μια συσκευή για να λειτουργήσει, όσο τέλεια κι αν είναι φτιαγμένη, αν δεν μπει στην πρίζα, αν δεν τροφοδοτηθεί με ρεύμα , με ηλεκτρική ενέργεια, δε μπορεί να λειτουργήσει, το ίδιο συμβαίνει και με τον ανθρώπινο οργανισμό. Όσο τέλεια κι αν είναι φτιαγμένος, για να λειτουργήσουν τα όργανα, τα οστά οι μύες και όλα τα συστήματα που εμπεριέχει, χρειάζεται ενέργεια. Αυτή είναι η λεγόμενη ζωτική ενέργεια ή αλλιώς chi ή prana όπως τη λέμε στη yoga.

Στην αρχαιότητα λοιπόν ανακάλυψαν οτι η υγεία του ανθρώπου, σωματική και πνευματική εξαρτάται από την ύπαρξη και τη σωστή ροή αυτής της ενέργειας μέσα του. Όταν αυτή η ενέργεια δε ρέει σωστά παρουσιάζουμε αρνητικά συναισθήματα, αρρώστιες, δυσλειτουργίες και ερχόμαστε σε δυσαρμονία τόσο με τον εαυτό μας όσο και με τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω μας.

Κατά τη δεκαετία του 60 έκανε την εμφάνισή του ένα νέο επιστημονικό πεδίο έρευνας που σχετιζόνταν με τη μελέτη της ανθρώπινης βιοηλεκτρικής ενέργειας. Η βιοηλεκτρική αυτή ενέργεια είναι η ίδια ενέργεια με αυτή που οι αρχαίοι Κινέζοι ονόμαζαν Τσι, οι Γιαπωνέζοι Κι και οι Ινδοί Prana. Oι επιστήμονες το ονομάζουν βιοηλεκτρική ενέργεια. Αυτή η ενέργεια είναι ο λόγος ύπαρξής μας, είναι η τροφή μας.

Από που όμως την προσλαμβάνουμε αυτή την ενέργεια;

Ενέργεια προσλαμβάνουμε από:

  1. τον αέρα μέσω της διαδικασίας της αναπνοής
  2. την τροφή
  3. το νερό
  4. τις αισθητηριακές εμπειρίες.

Πώς φορτίζουμε; Το ανθρώπινο σώμα είναι μια μεγάλη μπαταρία που η ποιότητα και η διάρκεια ζωής της εξαρτάται από το πώς και με τι τη φορτίζουμε. Το σώμα μας είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το οποίο τρέφεται κι επηρεάζεται από τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας, τη διατροφή μας, από τον αέρα που αναπνέουμε, από τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε και γενικότερα από τον τρόπο ζωής μας. Όλα αυτά αποτελούν τροφή για τον οργανισμό. Όλα αυτά αποτελούν την ενέργειά μας! Όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν το τι. Με τι φορτίζουμε το ανθρώπινο σώμα.

Το πώς το φορτίζουμε έχει να κάνει με τον τρόπο που διαχειριζόμαστε αυτή την ενέργεια που παίρνουμε και με την ποιότητά της. Αν δίνουμε στον οργανισμό μας ποιοτικό ή κακής ποιότητας φορτίο, υπερβολικό, ελλιπές ή ισορροπημένο φορτίο, καθώς και με τον τρόπο που διοχετεύουμε αυτή την ενέργεια μέσα μας . Ας πάρουμε για παράδειγμα το φαγητό. Δίνουμε στον οργανισμό κακής ή καλής ποιότητας τροφή; Υπερβολική, ελλειπή ή ισορροπημένη ποσότητα; Πώς την χρησιμοποιούμε και τη διοχετεύουμε μέσα στο σώμα προκειμένου να αποκομίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη της; Αν δηλαδή το πεπτικό μας σύστημα δυσλειτουργεί τότε δεν επεξεργαζόμαστε σωστά την ενέργεια που προσλαμβάνουμε μέσω της τροφής. Το ίδιο συμβαίνει και με την άσκηση. Ασκούμαστε επαρκώς, ελλειπώς ή υπερβολικά; Η απουσία άσκησης αδρανεί το σώμα, η υπερβολική μπορεί να “κάψει” το σώμα. Αν δε δίνουμε βάση και στη χαλάρωσή του, δημιουργούμε τραυματισμούς και στρες στο σώμα που διοχετεύεται τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό και ψυχολογικό επίπεδο, καθώς αυτά είναι αλληλένδετα.

Το ίδιο ισχύει και για τις αισθητηριακές μας εμπειρίες. Κατά συνέπεια πρέπει να επιλέγουμε αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, είτε αυτό αποτελεί είδηση, πληροφορία ή μουσική κλπ. Σημαντικό παράγοντα εμπειριών αποτελούν και οι συναναστροφές μας. Με τι ανθρώπους συναναστρεφόμαστε; Είναι τοξικοί; είναι αισιόδοξοι; είναι χαρούμενοι; εκτιμούν τη ζωή; γκρινιάζουν διαρκώς; Τι μας προκαλούν; με τι μας φορτίζουν;

Από που χάνουμε ενέργεια; Είδαμε τι είναι ενέργεια, από που την προσλαμβάνουμε και πόσο σημαντική είναι η ποιότητα και η ποσότητα του ενεργειακού φορτίου που δίνουμε στον οργανισμό μας. Από πού όμως έχουμε απώλεια ενέργειας;

Ενέργεια χάνουμε από την πολυλογία, την πολυφαγία, το φόβο της απώλειας, την ανησυχία για το μέλλον, την προσκόλληση στο παρελθόν, τη συνεχή επιδίωξη των υλικών αγαθών, των προσωρινών απολαύσεων και της προσωρινής ευτυχίας, το κυνήγι της ασφάλειας και της επιβεβαίωσης.

<< Yoga Sutras : 8. Shamadhi

Yogi Tales | Βιοενεργειακή ανατομία : Τι είναι ενέργεια;

Vayus : Ενεργειακά ρεύματα >>

Κατάσταση πάλης ή φυγής

Η αντίδραση του οργανισμού όταν νιώσει οτι απειλείται είτε σωματικά είτε ψυχικά - συναισθηματικά. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης αυτής ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός, ενώ καταστέλλονται άλλες λειτουργίες που θεωρούνται δευτερεύουσες για τη συγκεκριμένη στιγμή, όπως είναι η πέψη. Το αίμα μετακινείται στις βασικές μυικές ομάδες και δραστηριοποιούνται κι άλλες αυτόνομες νευρικές λειτουργίες. Η κατάσταση αυτή διαρκεί όσο διαρκεί και η απειλή προετοιμάζοντας το σώμα ή να μείνει και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ή να τρέξει για να σωθεί. Όταν ο κίνδυνος πάψει να υφίσταται, ο οργανισμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργιών του μέσω της χαλάρωσης και αποκαθιστά την ισορροπία. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα από ένα Αμερικανό φυσιολόγο τον Walter Cannon. Χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να περιγράψει τα ζώα που αντιμετώπισαν καταστάσεις όπου αναγκάστηκαν ή να εγκαταλείψουν ή να προετοιμαστούν για μάχη προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους.

You have Successfully Subscribed!

Yin - η θηλυκή ενέργεια

Η θηλυκή και αρσενική ενέργεια υπάρχει σε όλους μας και δεν έχει να κάνει με το φύλο του ατόμου. Το οτι κάποιος, για παράδειγμα, έχει πιο πολύ στοιχεία θηλυκής ενέργειας μέσα του δεν τον κάνει “λιγότερο αρσενικό”, απλώς δείχνει οτι βρίσκεται σε μια περίοδο μεγαλύτερης συναισθηματικότητας, ή εσωστρέφειας ή καλλιτεχνικής δημιουργικότητας κλπ. Είναι ποιότητες που υπάρχουν μέσα μας και διαφοροποιούν τις πτυχές της προσωπικότητάς μας και σκιαγραφούν τη φάση ζωής μας.

You have Successfully Subscribed!