Τι είναι Yoga
Ιστορική αναδρομή

8 σκαλοπάτια του Patanjali

Yama

Nyama
Asana
Pranyama
Pratyhara
Dharana
Dyana

Shamadhi

Βιοενεργειακή Ανατομία

Vayus : Ενεργειακά ρεύματα

Chakras : Ενεργειακά κέντρα

Ριζικό Chakra

Ιερό Chakra

Chakra ηλιακού πλέγματος

Chakra της καρδιάς

Chakra του λαιμού

Chakra του τρίτου ματιού

Chakra του στέμματος

Nadis : Ενεργειακά κανάλια
Kundalini : Η κοιμώμενη ενέργεια
Gunas : Oι τρεις ποιότητες
Koshas : Τα πέντε περιβλήματα
Bandhas : Ενεργειακά κλειδώματα
Mudras
Mantras
Shatkarmas – Shatkryas

Yogi’s Book

8 σκαλοπάτια του Patanjali

Τα Yoga Sutras του Patanjali είναι το βασικό θεωρητικό κείμενο της yoga. Στο έργο αυτό κωδικοποίησε το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα της Yoga, συγκεντρώνοντας τα πιο σημαντικά και κοινά στοιχεία των διαφόρων θεωριών που επικρατούσαν μέχρι τότε (περίπου το 200 π.Χ.), αποδίδοντάς τα με ένα τρόπο πιο απλό, κατανοητό και πρακτικό. Σύμφωνα με τον Patanjali, υπάρχουν οχτώ θεμελιώδεις αρχές, οχτώ σκαλοπάτια ή σκέλη στην πρακτική της yoga, που μας οδηγούν σε ένα ανώτερο επίπεδο συνείδησης. Αυτά είναι:

Yama
5 ηθικές εντολές για τη σχέση μας με τους συνανθρώπους μας

Ahimsa – Μη βία (σωματική, ψυχολογική, διανοητική) Satya – Φιλαλήθεια. Asteya – Mη φθόνος, μη ζήλια Brahmacarya – Εγκράτεια Aparigraha –  ολιγάρκεια, μη κατοχή, μη προσκόλληση

Nyama
5 ηθικές εντολές για τη σχέση μας με τον εαυτό μας

Shaoucha – Σωματικός και ψυχικός εξαγνισμός Santosa – Αυτάρκεια, ολιγάρκεια. Tapas – Ασκήσεις πειθαρχίας Svadhyaya – Αυτομελέτη Ishvara Pranidhana –  Αφοσίωση, παράδοση στην κοσμική βούληση

Asana
Σωματική προετοιμασία

Pranayama
Έλεγχος βιοενέργειας

Pratyahara
Απόσυρση των αισθήσεων

Dharana
Αυτοσυγκέντρωση κι ενδοσκόπηση

Dhyana
Διαλογισμός

Samadhi
Υπερσυνείδηση

Μπορεί αρχικά όλα τα παραπάνω να μας φαίνονται λίγο θεωρητικά και ιδανικά και δε θεωρούμε ότι υπάρχει η ιδανική κοινωνία κι ο ιδανικός άνθρωπος. Αν τα εξετάσουμε λίγο πιο αναλυτικά και δούμε πώς θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή και στη σχέση μας με τον εαυτό μας όμως, τότε μπορούν να αποκτήσουν μια άλλη διάσταση. Ο σκοπός είναι να φτάσουμε στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας που μπορούμε να είμαστε μια δεδομένη στιγμή. Το νόημα της διαδικασίας είναι η δική μας εξέλιξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και της καθημερινότητάς μας τόσο σε σχέση με τον εαυτό μας όσο και σε σχέση με τον κόσμο γύρω μας.

Yogi Tales | 8 σκαλοπάτια του Patanjali

<< Ιστορική αναδρομή

Yogi Tales | 8 σκαλοπάτια του Patanjali

Yoga Sutras : 1. Yama >>

Κατάσταση πάλης ή φυγής

Η αντίδραση του οργανισμού όταν νιώσει οτι απειλείται είτε σωματικά είτε ψυχικά - συναισθηματικά. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης αυτής ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός, ενώ καταστέλλονται άλλες λειτουργίες που θεωρούνται δευτερεύουσες για τη συγκεκριμένη στιγμή, όπως είναι η πέψη. Το αίμα μετακινείται στις βασικές μυικές ομάδες και δραστηριοποιούνται κι άλλες αυτόνομες νευρικές λειτουργίες. Η κατάσταση αυτή διαρκεί όσο διαρκεί και η απειλή προετοιμάζοντας το σώμα ή να μείνει και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ή να τρέξει για να σωθεί. Όταν ο κίνδυνος πάψει να υφίσταται, ο οργανισμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργιών του μέσω της χαλάρωσης και αποκαθιστά την ισορροπία. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα από ένα Αμερικανό φυσιολόγο τον Walter Cannon. Χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να περιγράψει τα ζώα που αντιμετώπισαν καταστάσεις όπου αναγκάστηκαν ή να εγκαταλείψουν ή να προετοιμαστούν για μάχη προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους.

You have Successfully Subscribed!

Yin - η θηλυκή ενέργεια

Η θηλυκή και αρσενική ενέργεια υπάρχει σε όλους μας και δεν έχει να κάνει με το φύλο του ατόμου. Το οτι κάποιος, για παράδειγμα, έχει πιο πολύ στοιχεία θηλυκής ενέργειας μέσα του δεν τον κάνει “λιγότερο αρσενικό”, απλώς δείχνει οτι βρίσκεται σε μια περίοδο μεγαλύτερης συναισθηματικότητας, ή εσωστρέφειας ή καλλιτεχνικής δημιουργικότητας κλπ. Είναι ποιότητες που υπάρχουν μέσα μας και διαφοροποιούν τις πτυχές της προσωπικότητάς μας και σκιαγραφούν τη φάση ζωής μας.

You have Successfully Subscribed!