Τι είναι Yoga
Ιστορική αναδρομή

8 σκαλοπάτια του Patanjali

Yama

Nyama
Asana
Pranyama
Pratyhara
Dharana
Dyana

Shamadhi

Βιοενεργειακή Ανατομία

Vayus : Ενεργειακά ρεύματα

Chakras : Ενεργειακά κέντρα

Ριζικό Chakra

Ιερό Chakra

Chakra ηλιακού πλέγματος

Chakra της καρδιάς

Chakra του λαιμού

Chakra του τρίτου ματιού

Chakra του στέμματος

Nadis : Ενεργειακά κανάλια
Kundalini : Η κοιμώμενη ενέργεια
Gunas : Oι τρεις ποιότητες
Koshas : Τα πέντε περιβλήματα
Bandhas : Ενεργειακά κλειδώματα
Mudras
Mantras
Shatkarmas – Shatkryas

Yogi’s Book

8 σκαλοπάτια του Patanjali : 7. Dhyana

Dhyana είναι το στάδιο του διαλογισμού. Φαινομενικά μοιάζει πολύ στο προηγούμενο στάδιο της dharana αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά. Ενώ στο προηγούμενο στάδιο γίνεται η προσπάθεια συγκέντρωσης σε ένα σημείο, στο στάδιο του διαλογισμού το στοιχείο της προσπάθειας έχει εξαφανιστεί. Αν, για παράδειγμα, στο προηγούμενο στάδιο εστιάζουμε συνειδητά στην αναπνοή μας, στο στάδιο του διαλογισμού γινόμαστε η αναπνοή μας. Περνάμε δηλαδή από το στάδιο του “κάνω” στο στάδιο του “είμαι”. Η Dhyana είναι η αδιάκοπη και χωρίς συνειδητή προσπάθεια, ροή συγκέντρωσης. Στο στάδιο αυτό, ο νους είναι ήρεμος με ελάχιστες ή μηδενικές σκέψεις. Η καλλιέργεια αυτής της δυνατότητας είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο ιδιαίτερα σήμερα, που ερχόμαστε αντιμέτωποι με άπειρες προκλήσεις μαζί καθημερινά. Γινόμαστε συνειδητοί σε κάθε στιγμή και διατηρούμε την ηρεμία και την καθαρότητα της σκέψης μας. Ο διαλογισμός στρέφει την προσοχή μας από τα πολλά πράγματα σε ένα πράγμα τη φορά διατηρώντας το νου πιο ήρεμο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε και πιο ήρεμη αναπνοή και κατ’επέκταση ένα πιο ήρεμο σώμα. Όταν θα μάθουμε να φέρνουμε τον εαυτό μας σε μια διαλογιστική κατάσταση, θα έχουμε βρει το μονοπάτι προς μια ατελείωτη πηγή θεραπείας και ενέργειας. Οι περισσότερες ασθένειες προκύπτουν από τη συνεχή ένταση στο σώμα και το νου.

Yogi Tales | 8 σκαλοπάτια του Patanjali : 7. Dhyana

Η διαδικασία του διαλογισμού είναι ένας τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι δεν παραμελούμε κανένα κομμάτι της ύπαρξης μας. Αν η σκέψη δεν είναι ήρεμη, εάν το σώμα δεν έχει αποβάλει της εντάσεις του, αν η αναπνοή μας δεν είναι ήρεμη και γεμάτη, δε μπορούμε να παραμείνουμε ήρεμοι και ακίνητοι σε ένα σημείο ούτε και ο νους μπορεί να ηρεμήσει. Από εκεί μπορούμε να καταλάβουμε πού βρίσκεται η ανισορροπία μας και να δουλέψουμε με αυτή. 

Ο διαλογισμός δεν απαιτεί απαραίτητα μια καθιστή στάση με τα μάτια κλειστά. Αυτή είναι μια μέθοδος που βοηθά να έρθουμε σε αυτή την κατάσταση όμως δεν είναι και η μόνη. Όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει πάρα πολύ και μας γεμίζει, ενώ παίρνει τη σκέψη μας από οτιδήποτε άλλο, εξωτερικό ή εσωτερικό που μας απασχολεί, όταν νιώθουμε γεμάτοι, ήρεμοι κι ευτυχείς μέσα από αυτό, τότε είμαστε σε μια κατάσταση διαλογισμού. Κάποιος μπορεί να το βιώνει μέσα από την κηπουρική, άλλος μέσα από το χορό ή τη ζωγραφική ή από μια βόλτα στην παραλία.

Ο διαλογισμός μας προετοιμάζει για το όγδοο και τελευταίο στάδιο που είναι η υπερσυνείδηση. Βελτιώνει τη μνήμη, την προσοχή και τη συνειδητότητα στις καθημερινές μας δραστηριότητες, βοηθά στη διαχείριση αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων όπως ο θυμός ενώ μέσα από την αδιάκοπη και ήρεμη ροή του νου και την απελευθέρωση από τις αρνητικές σκέψεις έρχεται στην επιφάνεια η δημιουργική μας ικανότητα! Στην καθημερινή μας ζωή χρησιμοποιούμε ένα πολύ μικρό μέρος του εγκεφάλου μας. Η άσκηση του διαλογισμού μπορεί να ενεργοποιήσει κάποια κέντρα που θα φέρουν στην επιφάνεια νέες δυνατότητες και ικανότητες! Τα οφέλη του διαλογισμού είναι πλέον αποφδεκτά και από την επιστήμη της ιατρικής καθώς έχει βρεθεί οτι προσφέρει τεραστια οφέλη τόσο σε πνεματικό όσο και σε ψυχοσωματικό επίπεδο.

<< Yoga Sutras : 6. Dharana

Yogi Tales | 8 σκαλοπάτια του Patanjali : 7. Dhyana

Yoga Sutras : 8. Samadhi >>

Κατάσταση πάλης ή φυγής

Η αντίδραση του οργανισμού όταν νιώσει οτι απειλείται είτε σωματικά είτε ψυχικά - συναισθηματικά. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης αυτής ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός, ενώ καταστέλλονται άλλες λειτουργίες που θεωρούνται δευτερεύουσες για τη συγκεκριμένη στιγμή, όπως είναι η πέψη. Το αίμα μετακινείται στις βασικές μυικές ομάδες και δραστηριοποιούνται κι άλλες αυτόνομες νευρικές λειτουργίες. Η κατάσταση αυτή διαρκεί όσο διαρκεί και η απειλή προετοιμάζοντας το σώμα ή να μείνει και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ή να τρέξει για να σωθεί. Όταν ο κίνδυνος πάψει να υφίσταται, ο οργανισμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργιών του μέσω της χαλάρωσης και αποκαθιστά την ισορροπία. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα από ένα Αμερικανό φυσιολόγο τον Walter Cannon. Χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να περιγράψει τα ζώα που αντιμετώπισαν καταστάσεις όπου αναγκάστηκαν ή να εγκαταλείψουν ή να προετοιμαστούν για μάχη προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους.

You have Successfully Subscribed!

Yin - η θηλυκή ενέργεια

Η θηλυκή και αρσενική ενέργεια υπάρχει σε όλους μας και δεν έχει να κάνει με το φύλο του ατόμου. Το οτι κάποιος, για παράδειγμα, έχει πιο πολύ στοιχεία θηλυκής ενέργειας μέσα του δεν τον κάνει “λιγότερο αρσενικό”, απλώς δείχνει οτι βρίσκεται σε μια περίοδο μεγαλύτερης συναισθηματικότητας, ή εσωστρέφειας ή καλλιτεχνικής δημιουργικότητας κλπ. Είναι ποιότητες που υπάρχουν μέσα μας και διαφοροποιούν τις πτυχές της προσωπικότητάς μας και σκιαγραφούν τη φάση ζωής μας.

You have Successfully Subscribed!