Τι είναι Yoga
Ιστορική αναδρομή

8 σκαλοπάτια του Patanjali

Yama

Nyama
Asana
Pranyama
Pratyhara
Dharana
Dyana

Shamadhi

Βιοενεργειακή Ανατομία

Vayus : Ενεργειακά ρεύματα

Chakras : Ενεργειακά κέντρα

Ριζικό Chakra

Ιερό Chakra

Chakra ηλιακού πλέγματος

Chakra της καρδιάς

Chakra του λαιμού

Chakra του τρίτου ματιού

Chakra του στέμματος

Nadis : Ενεργειακά κανάλια
Kundalini : Η κοιμώμενη ενέργεια
Gunas : Oι τρεις ποιότητες
Koshas : Τα πέντε περιβλήματα
Bandhas : Ενεργειακά κλειδώματα
Mudras
Mantras
Shatkarmas – Shatkryas

Yogi’s Book

8 σκαλοπάτια του Patanjali : 4. Pranayama

Όταν η αναπνοή περιπλανιέται, ο νους είναι ασταθής, αλλά
όταν είναι σταθερή η αναπνοή, είναι έτσι σταθερός και ο νους.
Hatha Yoga Pradipika

Η Pranayama είναι η επιστήμη του ελέγχου της αναπνοής και κατ’ επέκταση της ενέργειάς μας. Λαμβάνει μία από τις σημαντικότερες θέσεις στην καθημερινότητα ενός ασκούμενου της yoga και αποτελείται από τεχνικές και ασκήσεις οι οποίες αποσκοπούν στην εξέλιξη και βελτίωση της φυσικής, πνευματικής και ψυχολογικής του κατάστασης ενώ τον προετοιμάζουν για τη διαδικασία του διαλογισμού. Απορροφώντας και διανέμοντας την prana (ζωτική ενέργεια) μέσω των τεχνικών της pranayama επιτυγχάνεται η σύνδεση του νου, του σώματος και του πνεύματος.

Η λέξη συντίθεται από το πράνα που σημαίνει ζωτική ενέργεια, και από το γιάμα ή αγιάμα που σημαίνει έλεγχος και διεύρυνση. Εξασκώντας τις τεχνικές της Pranayama επαναφορτίζουμε το σώμα μας, μαθαίνουμε να ελέγχουμε την ενέργειά μας και να εξασφαλίζουμε την ομαλή ροή της μέσα μας. Ταυτόχρονα ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και κερδίζουμε μεγάλα αποθέματα ενέργειας!

Yogi Tales | 8 σκαλοπάτια του Patanjali : 4. Pranayama

Η pranayama, μας μαθαίνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναπνέουμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητάς μας, σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο. Καθώς η αναπνοή είναι μια μέθοδος αποτοξίνωσης και καθαρισμού (μέσω της εκπνοής), οι τεχνικές αυτές αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας αυτής καθώς μαθαίνουμε να αναπνέουμε σωστά, να διευρύνουμε τη χωρητικότητα των πνευμόνων μας και να μάθουμε να εκπνέουμε πλήρως.

Διαφορετικές τεχνικές εξυπηρετούν και διαφορετικούς σκοπούς. Υπάρχουν τεχνικές για να αναπνέουμε βαθιά, συνειδητά και αργά, τεχνικές για να αυξήσουμε την ενέργειά μας, να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία μας, να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε τη σκέψη μας, τεχνικές για τη διαχείριση των συναισθημάτων μας και τεχνικές που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον πόνο, κάποιες παθήσεις και ασθένειες. Το πρώτο στάδιο της pranayama πριν προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες τεχνικές είναι να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά.

Ενσωματώνοντας στην καθημερινή μας ζωή την αβίαστη, αθόρυβη, ήρεμη και φυσική αναπνοή, μεταφέρουμε αυτές τις ποιότητες και στο νου μας. Αποκτάμε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνουμε τη σωματική, ψυχική και πνευματική μας υγεία.

Η pranayama είναι αλληλένδετη με τις άσανες. Κάθε στάση και κάθε κίνηση στη yoga έχει μια συγκεκριμένη αναπνοή. Η συνδεδεμένη πρακτική τους θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος για βελτίωση, αύξηση, και διατήρηση της υγείας σε όλα τα επίπεδα. Με την πρακτική της pranayama αποκτάμε σωστές αναπνευστικές συνήθειες ενώ δυναμώνουμε τον οργανισμό μας σε όλα τα επίπεδα.

Μερικά από τα βασικά είδη αναπνοών – τεχνικών Pranayama

Dirga – Πλήρης γιόγκικη αναπνοή
Nadhi Sodhana – Εναλασσώμενη αναπνοή
Kapalabhati – Αναπνοή του φωτεινού κρανίου
Bhastrika – Αναπνοή του φυσερού
Bhramari – Αναπνοή της μέλισσας
Ujayi – Νικηφόρος αναπνοή

Οι αναπνοές αυτές καλό είναι να ασκούνται παρουσία κάποιου δασκάλου για να είμαστε σίγουροι ότι γίνονται σωστά, προκειμένου να αποφύγουμε κόπωση της αναπνοής και άλλες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τη λάθος διαχείριση της αναπνοής μας. Μόνο όταν θα έχουμε κατακτήσει την τεχνική τους θα μπορούμε να τις ασκούμε και μόνοι μας.

<< Yoga Sutras : 3. Asana

Yogi Tales | 8 σκαλοπάτια του Patanjali : 4. Pranayama

Yoga Sutras : 5. Pratyahara >>

Κατάσταση πάλης ή φυγής

Η αντίδραση του οργανισμού όταν νιώσει οτι απειλείται είτε σωματικά είτε ψυχικά - συναισθηματικά. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης αυτής ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός, ενώ καταστέλλονται άλλες λειτουργίες που θεωρούνται δευτερεύουσες για τη συγκεκριμένη στιγμή, όπως είναι η πέψη. Το αίμα μετακινείται στις βασικές μυικές ομάδες και δραστηριοποιούνται κι άλλες αυτόνομες νευρικές λειτουργίες. Η κατάσταση αυτή διαρκεί όσο διαρκεί και η απειλή προετοιμάζοντας το σώμα ή να μείνει και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ή να τρέξει για να σωθεί. Όταν ο κίνδυνος πάψει να υφίσταται, ο οργανισμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργιών του μέσω της χαλάρωσης και αποκαθιστά την ισορροπία. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα από ένα Αμερικανό φυσιολόγο τον Walter Cannon. Χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να περιγράψει τα ζώα που αντιμετώπισαν καταστάσεις όπου αναγκάστηκαν ή να εγκαταλείψουν ή να προετοιμαστούν για μάχη προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους.

You have Successfully Subscribed!

Yin - η θηλυκή ενέργεια

Η θηλυκή και αρσενική ενέργεια υπάρχει σε όλους μας και δεν έχει να κάνει με το φύλο του ατόμου. Το οτι κάποιος, για παράδειγμα, έχει πιο πολύ στοιχεία θηλυκής ενέργειας μέσα του δεν τον κάνει “λιγότερο αρσενικό”, απλώς δείχνει οτι βρίσκεται σε μια περίοδο μεγαλύτερης συναισθηματικότητας, ή εσωστρέφειας ή καλλιτεχνικής δημιουργικότητας κλπ. Είναι ποιότητες που υπάρχουν μέσα μας και διαφοροποιούν τις πτυχές της προσωπικότητάς μας και σκιαγραφούν τη φάση ζωής μας.

You have Successfully Subscribed!