Τι είναι Yoga
Ιστορική αναδρομή

8 σκαλοπάτια του Patanjali

Yama

Nyama
Asana
Pranyama
Pratyhara
Dharana
Dyana

Shamadhi

Βιοενεργειακή Ανατομία

Vayus : Ενεργειακά ρεύματα

Chakras : Ενεργειακά κέντρα

Ριζικό Chakra

Ιερό Chakra

Chakra ηλιακού πλέγματος

Chakra της καρδιάς

Chakra του λαιμού

Chakra του τρίτου ματιού

Chakra του στέμματος

Nadis : Ενεργειακά κανάλια
Kundalini : Η κοιμώμενη ενέργεια
Gunas : Oι τρεις ποιότητες
Koshas : Τα πέντε περιβλήματα
Bandhas : Ενεργειακά κλειδώματα
Mudras
Mantras
Shatkarmas – Shatkryas

Yogi’s Book

8 σκαλοπάτια του Patanjali : 5. Pratyahara

Pratyahara σημαίνει απόσυρση των αισθήσεων. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο νους στρέφει την προσοχή του στον εσωτερικό μας κόσμο σε ένα τέτοιο βαθμό που δεν αποσπάται από τα εξωτερικά ερεθίσματα. Τα αμέτρητα οπτικοακουστικά ερεθίσματα που προσλαμβάνουμε σήμερα, έχουν σαν αποτέλεσμα να είμαστε συνεχώς σε μια μη υγιή εγρήγορση που θολώνει το νου και μας γεμίζει με ένα γενικευμένο άγχος, θέτοντας τον οργανισμό μας σε ένα συνεχή συναγερμό. Η απουσία τους ηρεμεί και αποφορτίζει το νου και είναι βασική προϋπόθεση για το διαλογισμό.

Yogi Tales | 8 σκαλοπάτια του Patanjali : 5. Pratyahara

Μέσω της συνειδητής προσπάθειας να απομακρύνουμε την προσοχή μας από τα διάφορα ερεθίσματα στρεφόμαστε προς τον εαυτό μας και μπορούμε να τον παρατηρήσουμε καλύτερα.

Όταν λέμε απόσυρση των αισθήσεων δεν εννοούμε να αποκοπούμε από την αίσθηση της πραγματικότητας αλλά απλά να μην ενοχλούμαστε από τους εξωτερικούς περισπασμούς. Όταν εχουμε ασκηθεί στο στάδιο αυτό μπορούμε να περάσουμε στο διαλογισμό και δε χρειάζεται πλέον να κάνουμε προσπάθεια να αποκοπούμε από τα εξωτερικά ερεθίσματα καθώς γίνεται πια αυτόματα.

<< Yoga Sutras : 4. Pranayama

Yogi Tales | 8 σκαλοπάτια του Patanjali : 5. Pratyahara

Yoga Sutras : 6. Dharana >>

Κατάσταση πάλης ή φυγής

Η αντίδραση του οργανισμού όταν νιώσει οτι απειλείται είτε σωματικά είτε ψυχικά - συναισθηματικά. Κατά τη διάρκεια της κατάστασης αυτής ο οργανισμός εκκρίνει ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός, ενώ καταστέλλονται άλλες λειτουργίες που θεωρούνται δευτερεύουσες για τη συγκεκριμένη στιγμή, όπως είναι η πέψη. Το αίμα μετακινείται στις βασικές μυικές ομάδες και δραστηριοποιούνται κι άλλες αυτόνομες νευρικές λειτουργίες. Η κατάσταση αυτή διαρκεί όσο διαρκεί και η απειλή προετοιμάζοντας το σώμα ή να μείνει και να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ή να τρέξει για να σωθεί. Όταν ο κίνδυνος πάψει να υφίσταται, ο οργανισμός επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργιών του μέσω της χαλάρωσης και αποκαθιστά την ισορροπία. Ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 20ου αιώνα από ένα Αμερικανό φυσιολόγο τον Walter Cannon. Χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να περιγράψει τα ζώα που αντιμετώπισαν καταστάσεις όπου αναγκάστηκαν ή να εγκαταλείψουν ή να προετοιμαστούν για μάχη προκειμένου να υπερασπιστούν τη ζωή τους.

You have Successfully Subscribed!

Yin - η θηλυκή ενέργεια

Η θηλυκή και αρσενική ενέργεια υπάρχει σε όλους μας και δεν έχει να κάνει με το φύλο του ατόμου. Το οτι κάποιος, για παράδειγμα, έχει πιο πολύ στοιχεία θηλυκής ενέργειας μέσα του δεν τον κάνει “λιγότερο αρσενικό”, απλώς δείχνει οτι βρίσκεται σε μια περίοδο μεγαλύτερης συναισθηματικότητας, ή εσωστρέφειας ή καλλιτεχνικής δημιουργικότητας κλπ. Είναι ποιότητες που υπάρχουν μέσα μας και διαφοροποιούν τις πτυχές της προσωπικότητάς μας και σκιαγραφούν τη φάση ζωής μας.

You have Successfully Subscribed!